Followers

Saturday, 28 January 2012

SEBAB-SEBAB LELAKI JADI MANDULKemandulan atau gangguan kesuburan bukan hanya masalah perempuan tapi juga laki-laki. Ada beberapa faktor yang boleh menyebabkan gangguan kesuburan pada laki-laki yang boleh menyebabkan kemandulan.

Dalam masa 50 tahun terakhir, dianggarkan kesuburan laki-laki telah menurun kira-kira 2 peratus setiap tahun. Sebahagian besar gangguan kesuburan pada laki-laki ini disebabkan oleh pilihan gaya hidup yang salah.
Para pakar mengatakan bahawa ketika suatu pasangan mengalami kemandulan, maka sepertiga disebabkan oleh perempuan, satu pertiga disebabkan oleh laki-laki dan sepertiganya boleh disebabkan oleh kedua-duanya.

Penyebab ketidaksuburan pada laki-laki boleh disebabkan oleh genetik, tapi ada juga yang berkaitan dengan gaya hidup. Berikut ini adalah beberapa hal yang boleh meningkatkan risiko laki-laki menjadi tidak subur (infertile), seperti dipetik dari FoxNews, Rabu (15/8/2011) iaitu:
1. Gangguan genetik
Sebuah mutasi genetik boleh menghilangkan lapisan karbohidrat sekitar sperma sehingga mengurangkan pergerakannya. Jika laki-laki mewarisi dua mutasi genetik dari ibu dan ayahnya, maka keadaan ini akan membuatnya sukar menghamili pasangan.
2. Obesiti
Memiliki tubuh gemuk atau pun kelebihan berat badan membuat tubuh menjadi tidak sihat sehingga menjejaskan fungsi dari setiap sel yang ada di dalam tubuh termasuk sperma.
3. Pekerjaan
Beberapa pekerjaan boleh mempengaruhi jumlah sperma seperti seperti pelukis, pengimpal, pembina, pemandu dan beberapa pekerjaan pejabat yang terlalu banyak duduk kerana membuat suhu di skrotum meningkat.
4. Penyalahgunaan alkohol
Laki-laki yang menjadi seorang penagih alkohol akan mempunyai sel-sel normal yang 30 peratus lebih sedikit di dalam air maninya.
5. Masalah seksual
Beberapa gangguan seksual yang dimiliki oleh laki-laki seperti pancutan pramatang atau disfungsi ereksi boleh membuat laki-laki sukar membuahi sel telur perempuan.
6. Merokok
Salah satu kesan negatif yang terbesar yang mungkin dirasakan oleh laki-laki perokok adalah pergerakkan sperma.
7. Kekurangan gizi
Untuk memiliki sperma yang sihat, maka diperlukan pengambilan zat gizi seperti vitamin C, zink, vitamin E dan beta karotena yang cukup.
8. Terdedah zat beracun
Sering terdedah kepada zat beracun seperti yang terkandung dalam racun perosak atau cat timbal boleh merosakkan sperma.
9. Menggunakan ganja atau dadah
Laki-laki yang menggunakan dadah seperti ganja atau yang lain boleh mengurangkan jumlah dari sperma dan isipadu air mani yang dimilikinya.
10. Sering memangku laptop
Jika sering menggunakan laptop, sebaiknya diletakkan di meja atau menggunakan pelapis, kerana memangku laptop boleh meningkatkan suhu di skrotum yang mempengaruhi kualiti dari sperma.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...